Coplata, o măsură ineficientă la Spitalul Judeţean

Introducerea coplăţii la externare s-a dovedit a fi una dintre multele măsuri implementate de Guvern care au dat chix. Lansată acum trei ani în urma unei ample şi vehemente dezbateri publice, contestata măsură a avut ca obiectiv reducerea numărului de pacienţi care se internează pentru orice.

Puţin peste 23.000 de lei a încasat Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău în cursul anului trecut din coplata achitată de către unii pacienţi internaţi. Cea mai mare unitate medicală din judeţ a introdus, la 1 aprilie 2013, o taxă în valoare de cinci lei pe care cei spitalizaţi trebuie să o achite la externare. Nu scot bani din buzunar cei care sunt internaţi prin Urgenţă, gravidele, copiii şi tinerii cu vârste de până în 18 ani, elevii şi absolvenţii de liceu cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, ucenicii sau studenţii fără loc de muncă şi nici bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate care nu au venituri din muncă sau pensie. Lor li se adaugă pensionarii ale căror venituri din pensii nu depăşesc 740 de lei pe lună.
Cu toate aceste categorii scutite de coplată, nu este de mirare că sumele pe care SJU Zalău le-a încasat de-a lungul anilor sunt de-a dreptul modice. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Spitalului, în 2013, an în care a fost introdusă coplata, la bugetul instituţiei sanitare au intrat circa 20.000 de lei (în intervalul aprilie-decembrie 2013). Un an mai târziu, această taxă a asigurat venituri de 27.440 de lei, pentru ca în 2015, suma încasată din coplată să scadă la 23.775 de lei. Sursa citată a precizat că anul trecut, din totalul celor 24.850 de pacienţi spitalizaţi, doar 4.755 au achitat respectiva taxă. Adică un pacient din cinci. Ceilalţi au intrat în categoria persoanelor scutite de coplată.

Coplata pe un an nu acoperă cheltuielile lunare cu dezinfectantul
Sumele sunt infime, dacă luăm în calcul faptul că în decursul unei luni, cel mai mare spital din judeţ consumă dezinfectant de peste 30.000 de lei şi materiale de curăţenie de circa 48.000 de lei. Cu toate acestea, conducerea SJU Zalău a decis să direcţioneze banii plăţiţi de pacienţi către achiziţia de materiale de curăţenie.
Prin coplata la internare, guvernanţii sperau că vor împuşca doi iepuri dintr-o lovitură. Pe de o parte, să fie descurajaţi pacienţii care se internează fără un motiv întemeiat, scăzând, astfel, costurile cu spitalizarea lor, pe de alta, să fie adunaţi bani la bugetele spitalelor. La trei ani de la implementare, niciunul dintre două deziderate nu a a fost îndeplinit. Spitelele înregistrează în continuare internări cu duiumul, în timp ce încasările sunt doar „mărunţiş”.
În urmă cu doar o lună, managerul Laurenţiu Barna atrăgea atenţia asupra situaţiei delicate în care se află Spitalul Judeţean, ca urmare a limitării numărului de externări lunare prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj. Barna spune că în condiţiile în care contractul permite doar 1.860 de externări pe lună, unitatea este pusă în situaţia de suporta din propriul buzunar spitalizarea unor pacienţi, în loc să le dea drumul acasă.

Leave a Comment